Forum Artikelarkiv Citatarkiv Kalendarium Länkarkiv Webbutik Startsidan Om Cognito Stöd Kontakt Hjälp Startsidan

  Användarnamn 
 
Lösenord 
 


 Automatisk inloggning
  Hjälp

  Detta är ett hjälpavsnitt till Cognito. Den vidareutvecklas allt eftersom Cognito utvecklas. Är det något du saknar i hjälpen så skicka ett e-mail till: admin@cognito.se

 
Snabblänkar
Vad innebär ett forum-medlemskap?
Hur säger man upp sitt forum-medlemskap?
Vad innebär medlemskap i Föreningen Cognito?
Hur blir man medlem i Föreningen Cognito?
Hur och när betalar jag min medlemsavgift?
Hur säger man upp sitt medlemskap i Föreningen?
Vad är automatisk inloggning?
Så här kommer du igång
Regler
Moderatorteamet
Mötesplatsansvariga

Vad innebär ett forum-medlemskap?
Forum-medlemskapet är gratis och som medlem får du tillgång till din egen presentationssida. Du kan också skicka meddelanden till övriga medlemmar samt skriva foruminlägg. Du får också en möjlighet att spara inlägg som guldkorn i ditt eget forum för att få bättre struktur på de diskussioner som du är delaktig i. Detta är bara några av de funktioner du får del av som medlem.

Hur säger man upp sitt forum-medlemskap?
Skicka ett pm till användarnamnet ""Moderatorteamet" och berätta att du vill säga upp ditt medlemskap. Skriv gärna också varför du vill säga upp ditt medlemskap.

Vad innebär medlemskap i Föreningen Cognito?
Cognito drivs av en medlemsförening. Att bli medlem i föreningen Cognito innebär att du kan själv vara med och påverka utvecklingen av Cognito. Du får tillgång till forumet Föreningen och får delta under virtuella årsmöten, där man bla väljer styrelse. Medlemskapet i föreningen är anonymt och är knutet till det användarkonto du har i forumet. Årsavgiften är för närvarande 200 kr per år.

Hur blir man medlem i Föreningen Cognito?
Skicka ett pm till användarnamnet "Moderatorteamet" om att du vill bli medlem.

Hur och när betalar jag min medlemsavgift?
Det beror lite på om du blev medlem i början av året eller senare.
- Om du blev registrerad som medlem mellan första Januari och årsmötet, som är någon gång på våren men tidigast första April, så betalar du 200 kronor allra senast den sista September. Samma gör du varje år du vill vara medlem.
- Om du blev medlem efter årsmötet samma kalenderår, betalar du först för ett halvt föreningsår, dvs 100 kronor senast den sista Mars nästa kalenderår. Efter det betalar du 200 kronor före den sista September varje år du är medlem.

Föreningen Cognitos konto:

Handelsbanken: Clearingnr: 6690
Kontonummer: 611 395 088
Kontohavarare: Hillevi Jenslin


Obs! Glöm inte att märka inbetalningen med
"Medlemsavgift för [ditt registrerade användare namn]"

När insättning är mottagen kommer du att få bekräftelse-pm från kassör.

Hur säger man upp sitt medlemskap i Föreningen?
Skicka ett pm till Moderatorteamet om du vill säga upp ditt medlemskap. Ditt medlemsskap kommer sedan att försvinna någon gång mellan den sista Mars och före nästa årsmöte inleds. Ett föreningsår är från våren till nästa vår och man betalar alltså före mitten av föreningsåret. Vill du sluta vara medlem tidigare än sista Mars så får du inte pengar tillbaka.

Vad är automatisk inloggning?
Med automatiskt inloggning behöver du inte logga in varje gång du besöker sidan. Funktionen är kopplad till den dator som du loggat in med automatisk inloggning på. Detta innebär till exempel att om du använder automatisk inloggning hemma så loggas du inte in automatiskt på jobbet om du inte valt det även där.

Funktionen automatiskt inloggning gäller så länge tills du klickat på "Logga ut" på den datorn du valt att använda funktionen på.

OBSERVERA att du inte bör använda automatiskt inloggning på offentliga datorer såsom på internetcaféer, bibiliotek eller något liknande. Detta eftersom andra då kan komma åt ditt medlemskap och de funktioner som rör det.


Så här kommer du igång
Här nedan följer en liten hjälp till hur du kommer igång med diskussionsforumet.

• Hur startar du en ny diskussion?
Vill du starta en helt ny diskussion inom något område skriver du ett huvudinlägg i respektive diskussionsforum. Du finner ett formulär längst ner på forumsidan med rubriken "Skriv ett nytt huvudinlägg". I detta formulär skriver du ditt inlägg. När du skrivit färdigt ditt inlägg klickar du på knappen "Skicka". Observera! När du klickat på knappen hamnar du i ett förhandsgranskningsläge av inlägget. Du kan här se hur ditt inlägg ser ut. För att publicera inlägget måste du återigen klicka på knappen "Skicka" längst ner på sidan. Är du inte nöjd med inlägget så kan du klicka på knappen "Ändra" för att till exempel rätta något stavfel du funnit.

• Hur svarar du på ett inlägg?
Vill du däremot svara på ett inlägg så klickar du på det inlägg som du vill svara på. Du finner ett formulär längst ner på sidan med rubriken "Svara på det lästa inlägget" här skriver du in ditt svar. När du skrivit färdigt svaret klickar du på knappen "Skicka". Observera! När du klickat på knappen hamnar du i ett förhandsgranskningsläge av inlägget. Du kan här se hur ditt inlägg ser ut. För att publicera inlägget måste du återigen klicka på knappen "Skicka" längst ner på sidan. Är du inte nöjd med inlägget så kan du klicka på knappen "Ändra" för att till exempel rätta något stavfel du funnit.

• Hur citerar du ett inlägg?
Du kan på ett enkelt sätt citera vad diskussionspartnern skrivit genom att klicka på länken "Citera det lästa inlägget". Länken finner du under svarsformuläret. Du bör dock citera det som är väsentligt och som går att koppla till ditt svar och inte citera hela inlägget utan vidare. Detta för att underlätta för din diskussionspartner och för att andra intresserade läsare ska kunna följa diskussionen lättare.

• Hur formaterar du specifik text i inlägget?
Ibland vill du kanske markera vissa ord särskilt i ett inlägg. Då finns det en möjlighet att använda antingen fetstil, understruken eller kursiv text. Använd denna funktion i måtta samt med omdöme (gällande emfas). Nedan följer tre exempel på hur man kan formatera sin text.

[b]text[/b] = fetstil, dvs text
[u]text[/u] = understruken, dvs text
[i]text[/i] = kursiv, dvs text

Använd förhandsgranskningen om du är osäker på om du gjort rätt.


Regler
Det finns två forumtyper på Cognito, de ordinarie diskussionsforumen och ett separat forum: Fritt forum. Till det vi kallar de ordinarie diskussionforumen hör Filosofi, Psykologi, Andlighet, Politik & samhälle, Kultur & litteratur, Övrigt och Cognitorelaterat. I de ordinarie diskussionforumen har vi en högre ambitionsnivå på diskussionen, och dessa är till för diskussion inom ämnesområdena. Omkringsnack, personliga gräl, socialt prat, småprat av personlig karaktär och allmänna tyckanden hör inte hemma här, utan moderatorer har rätt att radera dessa typer av inlägg.

Diskussioner om Cognitos skötsel på en allmän nivå tas i forumet Cognitorelaterat; synpunkter på modereringsutslag tas i PM till respektive moderator.

Inlägg och aktiviteter som strider mot svensk lag polisanmäles.
Tex är det inte tillåtet att ägna sig åt:

• uppmaning till brott eller spridning av någon annans uppmaning till brott
• hets mot folkgrupp
• olaga våldsskildring
• publicerande av upphovsskyddat material
• barnpornografi
• förtal
• att publicera andras personuppgifter

Om du som icke-registrerad användare upptäcker något olagligt eller kränkande material på Cognito kan du anmäla detta till: admin@cognito.se. Det är viktigt att du länkar till materialet så att vi vet vad som avses.

Registrerade användare kan använda sig av funktionen "Rapportera inlägget", eller skicka mail till moderatorteamet eller till enskild moderator. Både styrelsen och moderatorteamet har tillgång till e-mailadressen och inrapporterade inlägg.

Det är inte heller tillåtet på Cognito att:

• begå personangrepp
• predika eller sprida reklam och propaganda
• använda två eller flera registrerade användarkonton samtidigt
• spamma/flooda forumet

Vi vill även att du:

• accepterar att det är tillåtet att tycka olika, och försöker uppträda allmänt juste och resonligt
• skiljer på sak och person
• låter din personliga presentationssida ha anknytning till Cognitos syfte

Med undantag för det fria forumet vill vi dessutom att du:

• försöker hålla dig inom de rådande forumområdena
• vid skapande av nytt huvudinlägg visar vilken frågeställning du avser diskutera
• har allmänintresset i åtanke, och postar inlägg som tillför något till ämnet/debatten
• eftersträvar att rubriksätta huvudinlägg på ett sätt som speglar inläggets innehåll
• strävar efter en konstruktiv dialog, och således är beredd att i möjligaste mån förtydliga, argumentera, ge eventuell källhänvisning m m
• strävar efter begripliga och lagom långa huvudinlägg. För korta och vaga inlägg kan göra dem tvetydiga, för långa kan göra dem onödigt tunglästa.
• via förhandsgranskningen blickar igenom textens läsbarhet, för att kolla exempelvis stavning, lagom styckesindelning och relevant citering av föregående inlägg.

Du kan inte själv ändra eller ta bort ett inlägg du publicerat. Om du efter att du skickat inlägget upptäcker att något blivit fel kan du använda "Rapportera inlägg"-funktionen och beskriva vad det är du vill få ändrat, du kan också kontakta en moderator via ett PM. Ändringen utförs sedan av moderatorerna. I vissa fall utförs inte ändringen (t.ex. borttagning av tråden) om den påverkar redan pågående diskussioner. Denna anledning meddelas då via PM.


Moderatorteamet
Vi har ett moderatorteam bestående av flera volontärer med sinsemellan olika perspektiv och personligheter. Dessa använder sig under moderering av kontona Mod1, Mod2 osv, se vidare under ”Moderatorteamet” på huvudsidan.

Moderatorteamet modererar utefter gemensamt framtagna principer som bearbetas och växer fram allteftersom. Vi kan dock inte helt eliminera att det som uppfattas som orättvisa uppstår. Låt oss dock hjälpas åt för att göra det hela så bra som möjligt.

Moderatorerna har rätt att flytta, radera och ta bort delar av inlägg som inte följer reglerna. Moderatorteamet kan också ge tillsägelser och varningar till medlemmar som inte följer forumets regler och kan temporärt frysa ett konto. Tre varningar kan leda till avstängning från forumet. Vid grova överträdelser såsom lagbrott så avlägsnas användaren från medlemsregistret direkt och polisanmälan kan komma att göras.

Mötesplatsansvariga
Cognitos styrelse, som representerar den registrerade Föreningen Cognito ansvarar för och driver denna mötesplats. Ordförande i styrelsen är för närvarande Censeo. Övriga ledamöter är Count Screwloose, Euvreka, Lindet och Vimes. Cognitos styrelse utser moderatorer och tar till exempel beslut om grova överträdelser av medlemmar, om forummedlemmar ska stängas av från forumet eller avregistreras. Det är också till någon av styrelsens medlemmar du kan vända dig om du har klagomål på moderering eller förbättringsförslag för forumet.


 

Lördag lördag, 19 januari

Föreningsmedlemmar
Medlemmar
Inloggade
  11
992
0

Länkar

Bli medlem gratis »
Glömt lösenordet?
Tipsa en vän!

Dagens tankekorn


"Hjärtats klokhet är produktiv godhet."
Anita Daniel

Dagens händelser

Inga registrerade händelser
Visa hela kalendariet »

Senaste medlemmar

kajjen
houdini
Pixlar
jagvillvarafri
Larri


© Copyright 2001 - 2019 Cognito.se  Alla rättigheter förbehållna.