Forum Artikelarkiv Citatarkiv Kalendarium Länkarkiv Webbutik Startsidan Om Cognito Stöd Kontakt Hjälp Startsidan

  Användarnamn 
 
Lösenord 
 


 Automatisk inloggning
  Filosofi

I det filosofiska forumet diskuteras filosofiska angelägenheter. Vanligen innefattar filosofin frågor om kunskapsteori, metafysik och metaetiska problem. Inom kunskapsteorin efterfrågas vad kunskap är, hur man kan veta något och vad man bör betrakta som goda skäl för kunskap. Metafysiken handlar om frågor som är bortom individers erfarenhetsområde och vad som, i mer eller mindre spekulativ mening, tillhör den egentliga verkligheten. De metaetiska frågeställningarna handlar om vad som menas med rätt och fel och hur man kommer fram till det, vilket måste skiljas från den normativa frågan om vad som är rätt.

 
Forum: Filosofi | Medlemmar | Sök inlägg | Regler | Samtalsrum

Guldgruvan - Alla forum i ett | Skriv ett huvudinlägg
Rapportera inlägget | Visa hela diskussionen
 Rubrik: Vad är andlighet? 
 
  
Man kan se andlighet som en livsstil som värdesätter och hanterar livets djupare aspekter.

Om livets grundläggande problem som livets mening, vad som gör livet värt att leva, hur vi förhåller oss till lidande och livets förgänglighet/slut är frågor är andlighet livsstilen som är svaret i levande form.

En andlig livsstil är en som sätter värde på dessa grundläggande problem just FÖR att de leder till en andlig utveckling.

Perennialism är uppfattningen att det finns en gemensam kärna inom visdomstraditionerna hos religionerna. Andlighet är att se värdet av den visdom som pekar på en djupare kärna hos oss och att leva så gott vi kan utefter den.

Rimligt? :)

Ett grundläggande exempel:

Vi har tillgång till olika sinnestillstånd och en kategori av dessa är tillstånd som formas för att tänkandets uppmärksamhet inte längre dominerar vårat inre. En vanlig "andlig uppenbarelse" är insikten att tänkandet är automatiskt och inte är något som innehåller en "tänkare". Psyket är som vilket annat organ i kroppen som helst och precis som levern eller lungorna vars aktivitet "bara händer" av sigsjälvt i en kropp så kan psyket vara en funktion som "bara händer" utan att någon äger det.

Tekniskt sätt kan man tänka sig att det som händer är att våra resurser flyttas från att vara uppslukade av psyket till att avslappnat fylla upp kroppen/psyket som helhet. Känslan vi kan känna är en frihet, lugn och en insikt av en natur som är MER än enbart "jag är en tänkare".

Det "andliga" i detta exempel är i uppvaknandet av att man trode man va något man inte är och att man får en ny världsbild och identitet. Denna typen av glimttillstånd vidgar oss att få ett svar på frågorna jag nämnde ovan ett litet "tänkt svar" inte kan greppa.
  
  Skrivet av  Nebenux  2018-03-09  11:35
Föregående inlägg | Nästa inlägg | Skriv ut | Spara som favorit | Tipsa en vän
  

 Vad är andlighet? av Nebenux  2018-03-09 11:35
 • Vad är andlighet? av jooel  2018-03-09 11:58
 ° Vad är andlighet? av Nebenux  2018-03-09 16:01

För att kunna skriva inlägg så måste du vara inloggad.

 

Söndag den 18 mars

Föreningsmedlemmar
Medlemmar
Inloggade
  14
2165
0

Länkar

Bli medlem gratis »
Glömt lösenordet?
Tipsa en vän!

Dagens tankekorn


"Idag är den första dagen i resten av ditt liv. Igår är en dröm och imorgon är en vision. Lev väl idag som om det vore den enda dag du har, så blir varje gårdag en dröm av lycka och varje morgondag en vision av hopp. Vad du gör nu bestämmer vad du blir i nästa ögonblick."
Jagdish Parikh

Dagens händelser

Inga registrerade händelser
Visa hela kalendariet »

Senaste medlemmar

EWN64
Larri
Mr H
daysyle
Folke


© Copyright 2001 - 2018 Cognito.se  Alla rättigheter förbehållna.