Forum Artikelarkiv Citatarkiv Kalendarium Länkarkiv Webbutik Startsidan Om Cognito Stöd Kontakt Hjälp Startsidan

  Användarnamn 
 
Lösenord 
 


 Automatisk inloggning
  Politik & samhälle

I detta forum diskuteras politiska och samhälleliga frågor. Vanligen tar man sikte på nyheter som påverkar ens vardag direkt eller indirekt, exempelvis gällande regeringars beslut. Forumet ger även utrymme för diskussioner om vilken politik, på grundval av en särskild ideologi, som anses särskilt önskvärd, samt åsikter och utredningar om partipolitiska meningsskiljaktigheter.

 
Forum: Politik & samhälle | Medlemmar | Sök inlägg | Regler | Samtalsrum

Guldgruvan - Alla forum i ett | Skriv ett huvudinlägg
Rapportera inlägget | Visa hela diskussionen
 Rubrik: Basinkomst 
 
  >>>Hur ser du på idén om Basinkomst? För eller emot? Varför?
>>>
>>>Rösta gärna: Skulle du vilja att man införde basinkomst i Sverige?
>>>
>>>< http://sv.wikipedia.org/wiki/Basinkomst >
>>>
>>>Vi får se vad som händer i Schweiz:
>>>
>>>< http://www.dn.se/ekonomi/schweizare-rostar-om-basinkomst-for-alla... >
>>>
>>>Hälsar Fredrik
>>
>>V: Basinkomst, BI får olika inverkan på samhället beroende på dess storlek. Om den hålls till ett minimum, skulle den kunna ersätta olika bidrag, såsom studiebidrag, barnbidrag och socialbidrag. Då skulle det fortfarande finnas en drivkraft att jobba för att förbättra sin ekonomi. Maximal BI skulle motsvara en lika uppdelning av BNP, för man kan ju inte dela ut mer än vad som kommer in. Frågan är hur hög BI kan vara utan att arbetsmoralen påverkas för negativt.
>>
>>Jag var i Förenade Arabemiraten på slutet av 90-talet och blev varse om deras BI, dvs de som var medborgare fick BI, men gästarbetarna fick ingen. Ett exempel från Abu Dhabi: Emiren får hela oljeinkomsten, men betalar 50% skatt till staten (vilken administreras av honom själv). Dessa 50% går till skolor, sjukhus, vägar, olika samhällsfunktioner, vilket alltså är gratis för medborgarna. Därtill betalades ca 25,000 SEK skattefritt till varje medborgare som BI. Resultatet blev att väldigt få medborgare väljer att jobba eftersom BI mer än väl täckte de utgifter som inte är gratis. Arbeten måste dock utföras för att staten skall fungera. Här kommer systemet med gästarbetare in. Över 80% av invånarna är gästarbetare från Fillipinerna och Indien framför allt. För att de ska kunna klara sig på sina låga löner utan BI, är maten extremt billig i UAE, vilket gynnar medborgarna ytterligare. Även i mer kvalificerade yrken såsom telkomingenjörer, är det endast ca 10% medborgare men 90% gästarbetare. Medborgarna hittar sin mening genom lyxkonsumtion och stilla samtal på kaféer.
>>
>>Så det verkar för mig finnas två förutsättningar för att BI på hög nivå ska fungera:
>>1. En väsentlig naturresurs att exploatera, tex olja.
>>2. Billig, slavliknande arbetskraft.
>>
>>BI på lägre nivå som ersättare av diverse bidrag kan nog fungera, förutsatt att de som ska betala nettot vill vara kvar i systemet (läs landet)
>>
>>Jag lyssnade även på detta avsnitt i FR:
>> < http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/712212?programid=793 >
>>
>>/Vacum
>>
>Fredrik: Tack för den informationen - mycket intressant! Ja det verkar ju onekligen som att BI är svårt att genomföra på det mer utopistiska planet, dvs att alla de som ej vill, kan eller orkar jobba helt slipper det. Precis som du nämner så måste ju pengarna komma någonstans ifrån. Kanske är det bättre att satsa på att i en högre utsträckning få rätt person på rätt plats - så att människor, dels känner att de stimuleras av sitt arbete, dels troligtvis utför ett bättre dito. Det bekymmersamma i vårt samhälle vad avser detta är nog egentligen inte att man måste arbeta, utan hur mycket man måste arbeta och att arbetsmarknaden mer och mer börjar likna ett slavmaskineri i den meningen att folk stressas och tvingas arbeta så mycket att de till slut går in i väggen. Kanske beror mycket av alla dessa diagnoser och somatiska problem på att folk helt enkelt inte orkar hålla den takt som tillväxt- och arbetssamhället är uppe i. Det dövas sedan med lättuggade TV-program, droger och överdriven konsumtion.
>
>Jag tror nog också mer på den lättare varianten av BI där man helt enkelt omfördelar pengaflödet till ett mer rimligt system i vilket de sämst ställda ändå kan känna en grundläggande trygghet och i kraft av detta minska risken att de ska hamna i kriminalitet eller andra former av destruktivitet.
>
>Jag misstänker även att hela skolsystemet måste reformeras och mer fokusera på inspiration, analys, etik och hur vi ska förhålla oss till varandra, djuren och resten av naturen istället för att fokusera på betyg och att klara olika prov, men det är en annan diskussion som klart är värd en egen tråd.
>
>Mvh
>Fredrik
>
V: Eftersom tråden har några år på nacken, har jag tänkt vidare på detta med basinkomst. Speciellt i ljuset av framsteg inom AI-forskningen.

Jag skrev tidigare:
"Så det verkar för mig finnas två förutsättningar för att BI på hög nivå ska fungera:
>1. En väsentlig naturresurs att exploatera, tex olja.
>2. Billig, slavliknande arbetskraft."

Punkt 2 uppfylls av robotar. Men punkt 1 verkar inte sann, om jag får kritisera mig själv. Vi har inga behov av exploatering, utan våra behov är väl snarare:
a. Långsiktig överlevnad: Vi måste bevara Jorden som förutsättningen för allt liv.
b. Kortsiktig överlevnad: Vi behöver vatten, mat, energi, kläder och tak över huvudet.
c. Social överlevnad: Vi behöver kärlek, gemenskap, omtänksamhet, mm.
d. Fysisk stimulans: Kroppen behöver röra på sig för att behålla hälsan.
e. Intellektuell stimulans: Vi vill lösa problem och diskutera idéer.
f. Andlig stimulans: Vi behöver mening med tillvaron.

Vad kan AI ge oss av detta? AI kan utan större problem ge oss a. och b. Vad gäller c. kanske den bidra, men det mänskliga mötet kommer att bli svart att överträffa. D. och e. kan kommuniceras med en AI, som kan komma med tips och uppföljning, men vi måste göra jobbet själva för att få erforderlig träning. Vad gäller f. tror jag att AI kan hjälpa oss att upptäcka den.

Så AI inte bara möjliggör BI, utan nästan kräver att den införs.

/Vacum

Och ja, skolsystemet behöver reformeras!


  
  Skrivet av  Vacum  2018-08-09  12:33
Föregående inlägg | Nästa inlägg | Skriv ut | Tipsa en vän
  

 Basinkomst av freddemalte  2016-05-23 14:53
 • Basinkomst av Klamm  2016-06-06 13:24
 ° Basinkomst av freddemalte  2018-06-06 13:31
 • Basinkomst av Vacum  2016-06-04 13:48
 ° Basinkomst av freddemalte  2018-06-06 13:29
 • Basinkomst av Vacum  2018-08-09 12:33

För att kunna skriva inlägg så måste du vara inloggad.

 

Söndag söndag, 16 december

Föreningsmedlemmar
Medlemmar
Inloggade
  11
992
0

Länkar

Bli medlem gratis »
Glömt lösenordet?
Tipsa en vän!

Dagens tankekorn


"Humor är en känsla av distans."
Bertolt Brecht

Dagens händelser

Inga registrerade händelser
Visa hela kalendariet »

Senaste medlemmar

kajjen
houdini
Pixlar
jagvillvarafri
Larri


© Copyright 2001 - 2018 Cognito.se  Alla rättigheter förbehållna.